Kedves leendő Amerikai Bulldog Vásárló!

Sajnos ez a fajta sem menekül (t) meg a lelketlen szaporítóktól. Nagyon fontos, hogy mindenki alaposan válassza meg, honnét is vesz kölyköt! Az első és legfontosabb szabály, hogy ne rögtön az első (legközelebbi, legolcsóbb, stb.…) helyen vásároljunk, mert az ilyen elhamarkodott, „legkönnyebb” utat választás jár a legnagyobb csalódásokkal! Olcsó húsnak (kiskutyának) híg a leve. Legtöbbször egy ilyen kölyökre egy jó tenyészetből származó kiskutya árának akár a többszörösét is rákölthetjük az állatorvosnál. Nem is beszélve arról, mennyivel jobb egy szép küllemű, jó idegrendszerű kutyát nézni a kertünkben, mint egy a fajtára csak nyomokban hasonlító, gyáva, semmire sem alkalmas egyedet. Döntsük el, hogy milyen célra szeretnénk a kutyust tenyésztés/kiállítás, munka vagy családi kedvencet keresünk!

A családi kedvenc kategóriában érdemes megkeresni a fajtamentő szervezetet: http://www.amerikaibulldogmentes.koborka.hu/index.html

https://www.facebook.com/Amerikai-Bulldog-Ment%C3%A9s-Ambull-Rescue-134879259901237/

A tenyészőknél is érdemes érdeklődni, mert születhet az alomban olyan kölyök, ami a tenyésztő megítélése szerint nem alkalmas munka vagy tenyésztési célra! Pl.: Mindkét szem kék marad, rövidebb farok, le nem szállt herék stb.…

Ismerkedjünk meg a fajtával! Keresünk fel rendezvényeket (kiállítás, munkaverseny) ahol több kutyát láthatjuk egyszerre!

Minél több tenyészetet nézzünk meg! Beszélgessünk el több tenyésztővel, a legelhivatottabb tenyésztők nagyon szívesen mesélnek a fajtáról, kutyáikról! Látogassunk el több kennelbe, a jó tenyésztő bármikor szívesen fogadja a lelkes érdeklődőket. Ahol rossz körülményeket, koszt, sovány, félős, ápolatlan (ne adj isten beteg) kutyákat látunk, onnan semmiképpen se vásároljunk! A jó tenyésztőnél szép szőrzetű, tiszta (nem váladékos) szemű, érdeklődő, vidám kiskutyákkal találkozunk. Ahol kedvetlen, elhúzódó, félénk, váladékozó szemű kölyköket látunk, nem szabad vásárolni! Egy jó tenyésztő legalább 2 oltással, féregtelenítve, törzskönyvvel, chippel, szerződéssel, garanciával adja a kicsiket. Figyeljünk oda, hogy a kicsinek ne legyen súlyos köldöksérve (enyhe sérv általában magától meggyógyul, de mindenképp kérjük ki állatorvos véleményét), kan kölyök esetében mind a két herének a herezacskóban kell lennie (ne dőljünk be a „majd később leereszkedik” dumának!

Ha írásbeli szerződést kötünk, ez mind az eladó, mind a vásárló dolgát megkönnyíti vitás helyzet esetén. Egy elhivatott tenyésztő kutyái rendelkeznek egészségügyi szűrésekkel (csípőízületi diszplázia röntgen), tenyész-alkalmassági vizsgával (tenyészszemlével), esetleg kiállítási eredményekkel (ez utóbbi nem kötelező). A Szülők törzskönyvét mindig nézzük meg, esetleg írjuk fel a neveket és a neten online adatbázisban (Pl.:pedigree database) rá keresve megnézhetjük, a teljes családfát! Az Amerikai bulldogot számos szervezett törzskönyvezi a világon! Magyarországon a leggyakoribb az OTK,ARFE,ABRA törzskönyv!Bátran kérjük ezek bemutatását! A kölykök törzskönyvén jól látszik, rendelkeznek -e a szülők az előírt minősítésekkel. „Felülbélyegzett”(a kiállító szervezeteként eltérő a jelölés!) törzskönyvet kapnak a kiállításon nem bemutatott, tenyészszemlével, diszplázia szűréssel nem rendelkező szülők kölykei, illetve a korhatár alatti párosításból származó kiskutyák is! Ne segítsük egyetlen kölyök megvásárlásával sem az olyan lelketlen szaporítókat, akik beteg vagy kifejletlen, túl fiatal (a szabályok szerint 1 év alatti, de mivel az ambull nagytestű, későn érő fajta, véleményem szerint a 18 hónap alatti egyedek tenyésztésbe vonása sem etikus) szülőktől hoznak le almot. Egyszóval, ha egészséges, szép küllemű és jó ösztönökkel, stabil idegrendszerrel rendelkező, „igazi” Amerikai Bulldogot akarunk, ne sajnáljuk az időt, pénzt és fáradtságot a megfelelő kölyök kiválasztására! Higgyék el, megéri!!!

Ön melyiket látná szívesebben az el következő 8-12 évben?